::: L'empresa
 qui som?
descàrrega de documents
::: Serveis
  Prevenció i control
de Legionel·losis

Tractament d'aigües
Manteniment d'instal·lacions
tèrmiques en edificis
Higienització de sistemes
d'aire condicionat
Projecte i instal·lació
d'energies renovables
Serveis energètics
::: Clients
::: Links
::: Situació
::: Contacte
::: Promocions
promocions
 ::: Com actua el bacteri
  ::: Instal·lacions de risc
      que cal controlar
 ::: Prevenció de la
     legionel·losi
  ::: Que cal fer
 ::: Preguntes amb resposta
 ::: Casos reals
 

La prevenció: preguntes amb resposta

Aconsellem abans de veure aquesta secció donar un cop d'ull als següents apartats:

  • Com actua el bacteri
  • casos reals
  • Inatal·lacions de risc
  • Prevenció: una qüestió de responsabilitat professional i obligació legal.
  • Què cal fer?

Què pot passar si no acompleixo la normativa sobre prevenció i control de la legionel.losi ??
Com en tots els aspectes legals, no es pot al·legar desconeixement de la llei. Si les autoritats sanitàries detecten l'incompliment aixecaran una acta establint uns terminis per l'acompliment de tots els requisits legals que segurament inclourà un manteniment higiènic sanitari  amb les corresponents molèsties per als usuaris /clients

Poden saber les autoritats sanitàries si un usuari ha agafat la legionel.losis al meu establiment??
Si, la Unió Europea disposa d'un centre a Londres a on es controlen tots els desplaçaments i pernoctacions durant el període d'incubació de la malaltia, que és de declaració obligatòria per part dels metges que la detecten.  En el cas que el pacient no hagi efectuat cap desplaçament s'analitzaran els seus hàbits i costums per tal de determinar a quines instal·lacions de risc ha estat exposat. Els establiments sospitosos són inspeccionats per les autoritats sanitàries les quals poden determinar mitjançant analítiques, en primer lloc si hi ha presència del bacteri a les instal·lacions i a més a més si la cepa de bacteris de legionel·la detectada es correspon amb la que ha ocasionat la malaltia.

Pot un client/usuari que hagi agafat legionel.losis al meu establiment demandar-me als tribunals??
Si les analítiques que s'efectuaran demostren la presència de bacteris de legionel·la del mateix tipus que la que li ha ocasionat la malaltia l'usuari podrà tirar endavant la demanda, la qual prosperarà si no s'acompleix la normativa vigent sobre prevenció i control de la legionel·losis i pot acabar en indemnitzacions per responsabilitat civil. Si, en canvi, estem acomplint la legalitat, es considerarà que no hi cap negligència i que el brot ha estat accidental.

Hi ha molts establiments afectats per legionel.la??
 Segons un estudi un 25% dels hotels de la Costa Brava donen positiu (presència) a les analítiques realitzades. Referent a les torres de refrigeració tots som conscients dels importants brots que s'han produït durant els darrers anys. Tampoc son estranyes les afectacions a altres instal·lacions com per exemple les fonts ornamentals. De fet les característiques del bacteri de la legionel·la fan que sigui molt fàcil trobar-lo en un una gran part dels reservoris naturals d'aigua com rius, llacs, embassaments,....Sense gaires dificultats aquest bacteri colonitza els sistemes d'aigua gestionats per l'home i en aquells que poden generar petites gotetes d'aigua en suspensió (aerosol) que són les denominades instal·lacions de risc aconseguix penetrar a les vies respiratòries dels humans desenvolupant la malaltia.

Un manteniment higiènic sanitari adequat garanteix l'eliminació total del bacteri??
En alguns casos no, sobre tot quan les característiques de les instal·lacions són d'un risc elevat. En aquests casos l'adequada aplicació del Pla d'Autocontrol garantirà el control del bacteri per sota del nivell d'exposició de risc.

Què he de fer per acomplir la normativa??
Posi's en contacte amb nosaltres i un especialista els visitarà per tal de fer un pressupost i una diagnosi del seu establiment.

   
 
Apartat de correus nº 153. 17700 LA JONQUERA (Girona) | Tel. 972 55 58 58 | Fax 972 55 50 52 | info@sercomsa.com
mapa web
avís legal